Tým U14 (SŽ B) v sobotu 20.4. ráno odehrál páté jarní mistrovské utkání. SK Obřany/ Bílovice nad Svitavou SŽ – FC Sparta Brno SŽ B. Výsledek 3:0 (2:0)

V sobotu 20.4. v 9:00 hod. na trávě v areálu SK Obřany zahájil rozhodčí páté jarní mistrovské utkání (1.A třída JMK) našeho týmu U14 doplněného o tři hráče ročníku 2011 a 2009 proti týmu starších žáků SK Obřany / Bílovice nad Svitavou.

Do zápasu, který začal s nečekaným zpožděním, kdy jsme čekali na hřišti na soupeře a rozhodčího, jsme vstoupili ospale. Hráli jsme zakřiknutě. Naše pasivní hra umožnila soupeři nás dostat pod tlak. V obranné činnosti jsme pak pod tlakem byli zbytečně nervózní, ale hlavně pasivní. Úvodní tlak soupeře po nedůslednosti na pravé straně hřiště (z našeho pohledu) v blízkosti šestnáctky vyvrcholil v šesté minutě zápasu hezkou, táhlou střelou z boku, která skončila za zády našeho gólmana.

To kluky naštěstí probudilo. Pochopili, že se žádný soupeř neporazí sám. Natož o rok starší a šikovní kluci (až na jednoho mladšího, ale šikovného hráče), na které jsme dnes narazili.

Kluci začali pracovat více v rychlosti, dostávali jsme se do nebezpečných náběhů po stranách. Hru jsme ovládli. Tlak byl na naší straně. Je potřeba konstatovat, že pomezní rozhodčí-laik domácích ze strany zastavoval naše náběhy signalizací neexistujících offsidů. Už i hlavní rozhodčí jej musel začít korigovat. Ale taková je realita. Domácí začali postupně kouskovat, zdržovat hru. Po fyzickém kontaktu někteří hráči domácích polehávali. Než hodili aut uplynula skoro minuta. Před rozehráním gólmana od jejich brány se třeba hledal míč i 1-2 minuty. No bylo to s ohledem na to že šlo o zápas starších žáků až trapné.

Bohužel to neslo ovoce směrem k našim hráčům. Frustrace některých kluků postupně rostla. Hrubá hra obránce soupeře, kdy fyzicky napadl našeho útočníka, tak šikovně, že hlavní rozhodčí nic nemohl vidět a pomezní (domácích) po našem protestu označil toto jako vzájemnou strkanici, takže žádný trest za takové chování nepřišel. Soustředění a koncentrace na naši hru tímto vývojem u některých hráčů bohužel výrazně oslábla.

Žádnou naši šanci jsem v prvním poločase bohužel neproměnili. Naopak jsme v samotném závěru prvního poločasu po odkopu domácích, po krátkém váhání a následné kličce našeho stopera 1:1 čelem k naší bráně (cca 20-25 m před naší bránou), kdy útočník domácích úmysl chytře vystihl a míč pak nekompromisně uklidil do naší brány. I to se samozřejmě stane. Snahu o konstruktivní fotbalové řešení těžké obranné situace v tomto věku je potřeba, ale spíše podpořit než jej za tuto snahu kárat. Mohl samozřejmě bez jakýchkoliv potíží míč odkopnout do „bezpečí“, ale zkusil to řešit fotbalově. A to je správně. Příště to vyřeší chytřeji a lépe.

Nicméně, z hlediska výsledku místo vyrovnání přišel smolný gól do šatny. Takže po herní převaze jsme první poločas prohráli 2:0.

Do druhého poločasu kluci vstoupili s vervou a s odhodláním zápas otočit. Vyplatilo se. V cca 5. minutě druhého poločasu jsme po stažení našeho hráče v pokutovém území soupeře kopali pokutový kop.

Bohužel gólman soupeře skvěle vystihl úmysl exekutora penalty a míč vyrazil. Dorážku jsme neproměnili a tak z otočení zápasu nebylo v tu chvíli nic. Naopak soupeř dostal do žil další psychickou vzpruhu. A reagoval na situaci hlubokým obranným blokem. Kluci se museli vyrovnat s nepříznivou situací. Pořád byl však čas utkání zvrátit v náš prospěch. Nicméně s hlubokým obranným blokem a srdnatě bojujícím soupeřem jsme se efektivně nedokázali vypořádat.

A čas postupně plynul. Vše jsme vrhli do útoku. Bránili jsme již jen v jednom až dvou hráčích. Ale byla to již z naší strany jen jakási křeč. Po rychlém kontru soupeře a chytrém řešení situace 2:1 soupeř vstřelil třetí gól do naší branky. Utkání jsme tak prohráli 3:0. Výsledné skóre utkání sice v žádném případě neodpovídá situaci na hřišti, ale na to se historie neptá. Byl to dnes tzv. zápas blbec. Gratulace k vítězství tak tentokrát patří soupeřům.

20. 4. 2024, Obřany, hřiště Zlatníky, začátek 9:00 hodin, 2 x 35 minut
SK Obřany / Bílovice nad Svitavou SŽ – FC Sparta Brno U14 (SŽ B)
Výsledek: 3:0 (2:0)

.

Sdílejte: