Rozhovor s šéftrenérem dorostu                 PODZIM 2023

Trenére prvně gratuluji k prvnímu místu u staršího dorostu po první půlce soutěže, jaké jsou pocity?

Díky, pocity jsou naprosto skvělé, jsme na prvním místě, takže jsme spokojeni, ale zároveň si uvědomujeme, že jsme teprve v polovině sezóny a máme na zádech velký terč.

Máte 14 výher z 15. zápasů klobouk dolů před kluky a realizačním týmem, ale nebylo to určitě tak lehké jak to vypadá. Jak byste popsal tuhle jízdu v první půlce soutěže?

Byla to opravdu vynikající jízda, dávali jsme si postupné cíle. Chtěli jsme zvládnout první 4 zápasy, poté 8, 10 a pak jsme šli zápas od zápasu a měli motivaci získat 15 výher. Skončili jsme na 14.výhrách protože poslední zápas se bohužel nepovedl. Jsem hrdý na všechny hráče a celý realizační tým. Mám radost, že jsme dodržovali v každém zápase naše herní principy a identitu. Dále je skvělé, že je o naše hráče zájem z ligových týmů a co mě těší nejvíce je individuální rozvoj každého hráče v týmu ve všech aspektech(mentální, kondiční a fotbalové). Pochvalu zaslouží i hráči kteří chodili do zápasů z lavičky, protože střídající hráči měli skvělá čísla(12 branek a 8 asistencí) a to byl jeden z hlavních aspektů našeho skvělého podzimu.

První půlka byla i dle výsledků každá výhra “jednoznačná” (i když jste museli zápasy otáčet), porazili jste Svratku 3:1 (4.tým soutěže), Rosice 3:1 ( 3.tym soutěže), ale druhá půlka byla celkem boj o výsledek. Góly většinou padaly v posledních minutách nebo výhra o gól proti tabulkově slabším týmům.  
Jaká proběhla změna nebo se soupeři začali na vás lépe připravovat?

První zápasy se hráli více otevřeně. S přibývajícími výhry se na nás soupeři více a důkladněji připravovali. Každý tým měl velkou motivaci být první kdo nás porazí. Ke konci soutěže téměř všichni hráli nízký blok, proto nepadalo tolik branek, ale zvládali jsme tyto zápasy díky naší trpělivosti.

Krásná otočka proběhla v zápase proti ČAFC Židenice, kde za stavu 0:2 po prvním poločase, kluci vlétli do druhého poločasu úplně jinak a zápas skončil 5:2. Pokud to není tajné, co proběhlo v kabině k takové změně?

Neproběhlo vůbec nic. Proti ČAFCE jsme odehráli velmi dobré utkání i v prvním poločase, byli jsme dominantní na míči, vytvořili si hodně šancí a hráli v dobré intenzitě. Takže jsme hráče uklidnili, ať nepanikaří a pokračují v dobrém výkonu a jeden gól otočí celý vývoj utkání, což se taky stalo.

V posledním utkání jste utržili první prohru. Líšeň byla lepší hlavně v prvním poločase. Padla na kluky únava nebo se soupeř lépe připravil?

Souhlasím, Líšeň nás první poločas přehrávala a díky skvělému výkonu Štěpánka v bráně skončil poločas 0:0. Líšeň hrála důrazný a soubojový fotbal za hranicí faulu. Rozhodčí to pustili a nám to dělalo celkem problém. O poločasové přestávce jsme si, řekli co je potřeba změnit a druhý poločas jsme zase byli lepší my. Bohužel tak jak to ve fotbale chodí tak se potvrdilo pravidlo nedáš dostaneš. My jsme naší šanci v 88.minutě nevyužili a soupeř nás potrestal v 93.minutě.

Jako šéftrenér dorostu dohlížíte i na mladší dorost co říkáte na jejich momentálně druhé místo?

V létě se posunuli z žáků hráči ročníku 2008 a vytvořil se úplně nový tým. Chvilku trvalo než si to celé sedlo, ale díky skvělé práci mentální koučky Karin Vravkové a Lukáše Periny se vytvořil jeden tým, který má jasně dané pravidla a identitu.

Ze SD byli na prestižním turnaji Danube-Moravia cup za JmK dva hráči ročníku 2007 Kocourek a Komárek D. z MD ročníku 2007 na Pribina cupu Osička, Polášek a Sukisyan. 
Do reprezentace U16 Bosny a Hercegoviny byl povolán Dario Arifovič. 

Těší Vás tyhle nominace, že i z menšího klubu jsou nominováni na takové akce?

Je to skvělá vizitka celého klubu. Je vidět, že když hráči tvrdě pracují dokáží se dostat do výběrů i z menšího rodinného týmu jako je FC Sparta Brno.

Když se vrátíme zpět k U19, na druhé místo máte náskok 4b a na třetí 9b (soupeř má o zápas méně) Je pro Vás lepší, že náskok je menší aspoň kluci nepoleví a musí stále makat na 100% nebo by jste raději měl větší odstup?

Dle mého názoru je to úplně jedno, protože my víme jaký máme cíl a soustředíme se pouze na sebe.

Na konci přestupového období proběhlo pár změn odešlo celkem pět hráčů a vrátil se Kubeš, čekáte nějaké pohyby v kádru nebo realizačním týmu před druhou půlkou soutěže?

Před koncem přestupového období nás opustili hráči Šeránek, Křivý(oba Vyškov) a poté trojice hráčů Hanák, Janeček, Pytela. Musím říct, že od toho momentu je v týmu skvělá atmosféra, všichni drží při sobě a jsme opravdový tým. Vrátil se Kubeš, který potvrdil svojí kvalitu a skvěle zapadl. Uvidíme co se stane, kdo dostane jakou nabídku a zda jí příjme nebo zůstane. Nikomu bránit nebudeme, protože chceme aby se kluci posouvali. Co se týče posil, tak máme v hledáčku některé hráče, ale je to komplikované někoho přivést v zimním přestupovém období. Takže budeme chtít posílit z vlastních řad – nejlepšími hráči z U17.

Máte už naplánovanou přípravu? Prozradíte nám přátelská utkání případně co kluky čeká?

Čekají nás galeje jakou každou přípravu (smích).
Čeká nás celkem 12 zápasů – České Budějovice, Domino Bratislava, Uničov, Vysoké Mýto, Kroměříž, Frýdek Místek, soustředění na Slovensku kde odehrajeme zápasy proti týmům ze Slovenska a Maďarska, poté Opava a generálku máme doma se Slováckem.

Jak jste spokojený s realizačním týmem, před sezonou přišel Lukáš Perina jako hlavní trenér U17? Budete realizační tým rozšiřovat?

S celým realizačním týmem jsem maximálně spokojený. Všichni odvádí skvělou práci a jsem rád, že se každý den vzájemně posouváme a učíme nové věci. Lukáš Perina skvěle zapadl a klobouk dolů jak si vede ve své první sezóně v pozici hlavního trenéra U17, sice mě to někdy stojí hlas a nervy (smích), ale chce se zlepšovat a neustále se posouvá. Realizační tým jsme rozšířili o mentální koučku Karin Vravkovou, která má na starosti U17, aby se Lukáš Štecák mohl soustředit pouze na U19. V zimním období chci rozšířit realizační tým o trenéra brankářů a fyzioterapeuta.

Sdílejte: