Rozhovor s asistentem dorostu – Jindřich Stehlík

Jindro můžeš se nám trochu představit?

Narodil jsem se v Brně, kde jsem zhruba ve 4 letech začínal s fotbalem ve Spartě Brno. Teď je mi 31 let. 

Vezmeme prvně tvoji hráčskou kariéru, jelikož jsi stále aktivním hráčem.
Prošel jsi více kluby Od Zbrojovky, 1. HFK Olomouc, 1.SC Znojmo, SK Líšeň, Blansko, ale byl jsi i v zahraničí a to ve Švýcarsku, kde jsi hrál za Chur 97 a FC Mels. Minulou sezonu ses vrátil do česka a hraješ za Spartu Brno. Na který klub nejraději vzpomínáš?

Nejraději vzpomínám asi na Zbrojovku kde jsem měl možnost nastoupit v první lize. Také moc rád vzpomínám na Fc Mels, dařilo se mi tam hráčsky i týmově, ale hlavně kabina tam byla neskutečná a s klukama jsem si tam vytvořil přátelství na celý život a rád se tam budu vracet za nimi.

Zažil jsi v některém klubu postup nebo nějakou výhru, kterou máš stále v hlavě?

V juniorce Zbrojovky jsme vyhráli titul v Juniorské lize. Výhru kterou budu mít navždy v paměti je určitě můj první ligový zápas kdy jsme porazili Příbram doma 1:0.

Jaké to je hrát ve švýcarské lize?

Řekl bych, že stejné jako v Česku , jen jsou tam kluci trochu míň tvrdší takže hodně soubojů se často zbytečně píská.

zdroj: www.facebook.com/fcmels

Nyní hraješ za Spartu Brno. Jaký máte cíl pro novou sezónu?

Umístit se co nejvýše a uvidíme co se v průběhu sezóny stane a jak to nakonec dopadne.

A jak by si hodnotil minulou sezónu?

Z osobního hlediska byla sezóna nadprůměrná , podařilo se mě vstřelit 25 golů , z pohledu týmu si myslím, že to byl takový poloviční úspěch. Skončili jsme na 4 místě ovšem poztráceli jsme v některých zápasech zbytečně body, které nás pak stály lepší umístění.

Jako hráč hraješ od začátku v útoku nebo jsi hrál i na jiných pozicích? 

Začínal jsem tehdy na pozici předstopera ( která dnes již neexistuje) poté jsem se přesunul na stopera a někdy od mladších/starších žáků jsem se přesunul do útoku.

Jak by ses popsal jako hráč na hřišti?

Neústupnej. Snažím se vlézt do všeho. Jsem silovej typ útočníka, klasickej hroťák – devítka. Řekl bych, že pro obranu jsem nepřijemnej a neradi na mě hrají, protože to se mnou bolí. 

Ke konci sezóny naskočili do mužů někteří dorostenci, co na ně říkáš jako spoluhráče?

Nebudu je hodnotit jmenovitě radši, ale musím říct, že mě někteří velice příjemně překvapili, některým se to povedlo míň, ale řekl bych , že nikdo z nich nezklamal a že v příští sezóně uvidíme kluky z dorostu v Áčku čím dál víc.

Je těžké spojit obě role trenér, hráč a vlastně ještě chodit do práce?

Musím říct , že dost. Ale nastavili jsme si s trenérem Kubíčkem nějaký režim, kterým nám společně funguje.

Přejdeme k trenérské pozici. Minulá sezóna byla tvoje první na pozici trenéra, nebo jsi trénoval již dříve?

S trénováním jsem žádné zkušenosti neměl.

Jak ses dostal k trenérské funkci?

Když jsem se minulý rok vracel ze zahraničí, někdy v zimě jsme si s trenérem napsali, zeptal jsem se ho jestli by neměl zájem o mě jako asistenta a prakticky během dvou zpráv jsme se domluvili na spolupráci.

Jaká je spolupráce s trenérem Kubíčkem?

Skvělá, ať už tím, že se známe nějakých 15 let tak i, že máme na fotbal stejný pohled. A rozumíme si hlavně hodně i mimo fotbal.

Jak hodnotíš jako trenér minulou sezonu U17 a U19?

Ještě bych k tomu připojil B tým, všechny tři týmy skončili na 2 místě a já osobně to beru jako velký úspěch , protože jsme to hráli s týmem který byl vždy minimálně o 1-2 roky mladší. 

Budeš příští sezónu opět asistent u obou kategorií?

To se ještě uvidí jak bude potřeba, u U19 budu asistent 100% a u U17 jak budou trenéři potřebovat vypomoct.

Jelikož jsi stále aktivní hráč je pro tebe i jednodušší na tréninku případně i zápase se vžít do toho jak se hráči v tu chvíli cítí?

Pořád to hodnotím spíše z pozice hráče než trenéra. Takže se snažím klukům poradit nebo vysvětlit jak bych to udělal já, kdybych byl na hřišti.

Máte nového asistenta Perinu, už máte rozdělené role v trenérském týmu kdo co bude mít na starost?

Zatím jsme se o tom nějak speciálně nebavili , ale myslím, že si to v průběhu sezóny budeme střídat nebo dělat společně ať už rozcvičky před zápasem nebo pomoc na tréninku. Peri zapadl do našeho trenérského týmu fantasticky.

Jak jsi prožíval dramatický obrat v posledním zápase proti Břeclavi? Nebylo by pro tebe jednodušší stát na hřišti než na lavičce v takovém zápase?

Abych pravdu řekl , přesně kvůli takovým momentům fotbal hraju/trénuju. Jak se řiká po bitvě je každý generál, ale do posledních minut jsem věřil , že zápas otočíme a vyhrajeme. Když se nám to povedlo, emoce byly neskutečný a radost v kabině potom byla obrovská 🙏🏻 Na hřišti po čtvrtém gólu to bylo tak velký, že i trenér Kubíček při oslavách mě dokázal předběhnout a to je co říct už 😀

Je trenérská práce čemu by ses chtěl více věnovat po skončení hráčské kariéry?

Práce asistenta mě baví takže i po skončení aktivní kariéry se tomu budu věnovat, naopak hlavní trenér bych být nechtěl, ale nikdy neřikej nikdy. Zatím ovšem nad hlavním trenérem vůbec nepřemýšlím.

Jindro díky za rozhovor a ať se daří

Děkuju mockrát. Vamos Sparta !!!

Sdílejte: