Rozhovor s šéftrenérem dorostu          ZAKONČENÍ SEZÓNY 22/23

Trenére, skončili jste ve všech třech ligách na 2.místě (MSD-D st a ml, 1. třída dorostu). Jak hodnotíš sezónu celkově?

Sezónu hodnotím určitě pozitivně. V kategorii U19 jsme celou sezónu hráli s nejmladším kádrem v celé soutěži, věkový průměr mužstva byl 16,3 let. Klobouk dolů jak se s tím kluci celou sezónu rvali a nikdy se nevzdávali. V U17 jsme začali převážně s ročníkem 2007 doplněný o pár hráčů 2006, chvilku trvalo, než se mužstva sehráli, ale výsledná 2.místa jsou skvělým počinem. Všichni zaslouží obrovskou pochvalu. Jsem spokojený s umístěním všech týmů, ale důležitější pro mě je, že se nám podařilo zlepšit každého hráče v týmu a vytvořit jeden velký tým, který táhne za jeden provaz.

Jaké jste měli cíle po vydařeném podzimu na jaro?

S U19 jsme se chtěli prezentovat atraktivní hrou, abychom bavili. Cílem bylo zlepšit koncovku – proměňování vytvořených šancí. Po podzimu jsme měli nejlepší obranu (6 čistých kont), ale také nejméně vstřelených branek (34). Na jaře jsme vstřelili 48 branek, což je o 14 více. Herní projev nebyl úplně dle našich představ, ale na druhou stranu jsme v půlce jarní části soutěže posunuli 4 hráče z U17, aby se adaptovali na fotbal ve starším dorostu a byli připraveni na příští sezónu ve které budou již právoplatnými členy týmu U19. V U17 jsme měli za cíl rozložit minutáž mezi všechny hráče a díky tomu udělali opravdu všichni velký progres.

U staršího dorostu jste se drželi v Top trojce celou dobu a ani s jedním soupeřem neprohráli (Kroměříž, Líšeň) naopak se přicházelo o body se soupeři, kteří byli v tabulce nízko. Kde byl dle tebe problém?

Neřekl bych úplně problém, ale spíš přirozený vývoj. Chyběli nám v důležitých momentech zkušenosti, klid a trpělivost. V některých zápasech i taktická nevyzrálost, což beru na sebe. Chci po hráčích vždy fotbalovost a útočný fotbal na hranici rizika/ztráty míče, a ne to jen flákat a bránit. To nás stálo body. Jsme o rok starší, zkušenější a věřím že se z toho poučíme a příští sezónu taková utkání budeme zvládat.

Spolupracujete s kondičním trenérem Panáčkem, mentálním koučem Štecákem, maserém Alanem, videoanalatykem Landrgottem. Jaký měli přinos v sezóně a budou i nadále ve tvém realizačním týmu?

Přínos měli nepopsatelný. Neuvěřitelně moc si vážím toho, že mám takový realizační tým. Všichni jsou špičkou ve svém oboru a každý den se díky nim naučím něco nového. V realizačním týmu víme, že se na sebe můžeme spolehnout, říct svůj vlastní názor a co je nedůležitější tak k sobě máme blízko lidsky a charakterově. Jiří Panáček má na starosti fyzickou kondici hráčů. Celý tým už se určitě nemůže dočkat na další přípravu pod jeho vedením(smích). Klobouk dolů, jak Jirka dokáže hráče připravit, za celou sezónu se nestalo, že bychom fyzicky nestíhali/zaostávali proti o 2-3 roky starším protihráčům. Lukáš Štecák s hráči pracuje po mentální stránce, letos jsme zvolili individuální rozvoj hráčů a byl to zlomový okamžik celé sezóny – vytvořili jsme tým, který je opravdová rodina fungující na jednoduchých principech důvěra a vzájemná komunikace. Lubomír Alan – masér, je na každém zápase a stará se o pohodlí hráčů, v případě potřeby přijde na tréninky a dává hráče dohromady, aby byli připraveni k zápasu. Největší posila realizačního týmu během sezóny byl Tomáš Landrgott, který má na starosti videoanalýzu a statistiky. Sice žije v Anglickém Liverpoolu, ale díky videohovorům, které trvají téměř vždy několik hodin, jsme spolu v každodenním kontaktu a beru ho jako plnohodnotného asistenta trenéra.

Při ruce ti byl celou sezónu hráč A Týmu Sparty Jindřich Stehlík. Jaká byla s ním spolupráce?

Spolupráce s Jindrou je skvělá, známe se strašně dlouho a vím, že má správný charakter. Je to skvělý hráč, který na hřišti nevypustí žádný souboj a jde do všeho po hlavě. Tím je skvělým vzorem pro naše hráče a jsem rád že jim předává své bohaté zkušenosti. Přes léto má úkol vychovat 2 útočníky jako je on sám, aby mohl skončit a věnovat se naplno trénování (smích).

Co realizační tým u obou dorostů, jaký bude složením a chystáš změny?

Po roce hledání se mi povedlo najít hlavního trenéra pro U17 – Patrika Vévodu a nového asistenta trenéra pro obě kategorie Lukáše Perinu. Věřím, že díky klukům ještě více zkvalitníme tréninkový proces a servis pro hráče.

Ohledně hráčů u obou kategorií budou velké či menší změny? Případně můžeš nějaké prozradit?

Do U17 nám přijde ze žáků 11 hráčů ročníku 2008, kteří se připojí k 2007 a vytvoří konkurenceschopný tým bojující o přední příčky. Co se týče U19, tak už víme že nás 3 hráči opustí. Jinak by měl kádr zůstat téměř stejný. Jediná zatím potvrzená posila je Tobiáš Mráka (2006) o kterého jsme měli zájem již v zimě, ale přestup se podařil zrealizovat až teď. V jednání jsou 2 posily, uvidíme, jak to dopadne.

Někteří hráči nastoupili za A Tým Sparty v krajském přeboru (Janeček 255 minut, Kocourek 134 minut, Hospodar 100 minut, Štěpánek 92 minut, Tetur 46 minut, Rak 34 minut, Sojka 15 minut). Celkem zasáhlo do hry 7 hráčů ze staršího dorostu ročníky 2005,2006 i 2007.

Měl jsi možnost vidět je ve hře? Co říkáš na jejich výkony v chlapech? budeš i nadále pokračovat ve spolupráci s A Týmem? A jak bude vypadat?

Jako první bych chtěl poděkovat trenérovi Štouračovi za spolupráci a za to, že dává klukům prostor v A-týmu. Jsou to pro hráče zkušenosti k nezaplacení a skvělá vizitka klubu, když hrají odchovanci. Výkony všech hráčů jsem sledoval a cítím hrdost jakým způsobem to zvládli odehrát. Věřím, že v nastolené úspěšné spolupráci s A-týmem budeme pokračovat i v další sezóně.

Je něco, co tě během sezóny zklamalo nebo naopak na co jsi hrdý? Co poslední zápas s Břeclaví u U19. Jaký byl emočně u tebe a u hráčů při dokonaném obratu 5 minut před koncem zápasu z 3:1 na 3:4?

Jsem hrdý na všechny hráče, jak tvrdě celou sezónu pracovali každý den, a hlavně jakým způsobem se prezentovali na hřišti i mimo něj – s pokorou, respektem a vždy v rámci duchu fair play.

Poslední zápas byla sladká tečka za povedenou sezónou. Šli jsme do zápasu s tím, že musíme vyhrát abychom skončili na 2.místě. Zápas se nevyvíjel dle našich představ, ale nevzdali jsme se a hráli až do konce a dokázali si, že nemožné neexistuje. Bylo to skvělé zakončení sezóny, užili jsme si to všichni.

Jaké máte cíle pro příští sezónu?

Cílem je pokračovat v tvrdé práci v tréninkovém procesu a jít do každého zápasu předvést naše herní principy a identitu Sparty Brno.

Trenére děkujeme za rozhovor a přeji ještě úspěšnější příští sezónu!

Sdílejte: